Holland Koi Show klik voor de Nederlandstalige Holland Koi Show website Click for the English Holland Koi Show website Klick für den Deutchen Holland Koi Show webseite
Holland Betta Show


  Voor meer specifieke informatie met betrekking tot deelname aan de Holland Betta Show klik hier
  For more specific information regarding participation to the Holland Betta Show please click here
  Weitere Informationen über die Teilnahme an der Holland Betta Show finden Sie hier
  Pour plus d'information sur comment participer au Holland Betta Show cliquez ici

Met trots kondigt Bettas4all die 8ste editie van de Holland Betta Show aan. De Holland Betta Show zal plaatsvinden tijdens de 25e editie van de Holland Koi Show in de mooie kasteeltuinen van Arcen.

De Holland Betta Show is een unieke kans voor Bettas4all om onze mooie hobby bij het publiek te introduceren. Een toegewijd team van ervaren Betta hobbyisten zal u voorzien van alle informatie met betrekking tot het houden, kweken en tentoonstellen van show bettas.

Tijdens de Holland Betta Show zullen er meer dan 300 show bettas in verschillende kleur- en vinvariëteiten tentoongesteld worden. De vissen zullen worden gekeurd op vitaliteit, kleur, vinnen, lichaamsvorm en algemene indruk door een team van ervaren hobbyisten volgens de Bettas4all standaard© om de winnaars van de verschillende show klassen en de speciale prijzen te bepalen. Het zal ook mogelijk zijn voor het publiek om vissen van goede kwaliteit te kopen voor een schappelijke prijs.

In 2016 hebben we met groot succes een unieke competitie toegevoegd. Met grote vreugde kunnen wij u mededelen dat de “Koi” Bettas beoordeeld door Koi keurmeesters!” competitie zal terugkeren tijdens de Holland Betta Show 2017. Alle show bettas met een “koi marble” patroon zullen nadat ze zijn gekeurd volgens de Bettas4all Standard© ook worden beoordeeld op basis van hun patroon door gecertificeerde Koi keurmeesters.

In de afgelopen jaren is de Holland Betta Show uitgegroeid tot een bekend evenement in de Europese betta scene met indrukwekkende statistieken:
Holland Betta Show 2010: 265 show bettas door 26 kwekers uit 7 Europese landen.
Holland Betta Show 2011: 308 show bettas door 36 kwekers uit 6 Europese landen.
Holland Betta Show 2012: 308 show bettas door 36 kwekers uit 7 Europese landen.
Holland Betta Show 2013: 308 show bettas door 36 kwekers uit 9 Europese landen.
Holland Betta Show 2014: 308 show bettas door 34 kwekers uit 12 Europese landen.
Holland Betta Show 2015: 308 show bettas door 45 kwekers uit 14 Europese landen.
Holland Betta Show 2016: 356 show bettas door 50 kwekers uit 14 Europese landen.

De inschrijving zal op 1 Juli 2017 openen en sluiten op 13 Augustus 2017.

Het inzetten van de vissen zal plaatsvinden op donderdag 17 Augustus 2017.

We kijken er naar uit u te mogen verwelkomen in de tent van de Holland Aquarium Show om de Holland Betta Show met eigen ogen te komen bewonderen. Reserveert u daarom 18-20 Augustus 2017 in uw agenda!

Meer informatie met betrekking to het bezoeken en/of deelname aan de Holland Betta Show 2017 kunt u vinden op deze website en ons forum.

De komende maanden zal deze website regelmatig worden voorzien van nieuwe gegevens om u van alle nodige informatie te voorzien.

Veel plezier!

Met vriendelijke groet,

Het Bettas4all Show Team

www.bettas4all.nl - The International Betta Forum

 


 

De Siamese kempvis (Betta splendens), meer dan een vis in een jampotje

Bij de naam Siamese kempvis, denkt men vaak aan de gesluierde, felgekleurde vissen die zo eenzaam in een jampotje zitten bij de lokale aquariumwinkel. Dat deze associatie een vertekend beeld geeft van onze mooie hobby moge duidelijk zijn. De Siamese kempvis (Betta splendens) komt oorspronkelijk voor in Zuidoost Azië en behoort tot de familie van de labyrintvissen (Osphronemidae). De wildvorm is een bruinige vis met wat groen/blauw iridiserende schubben en korte vinnen. Om te kunnen overleven in de ondiepe, zuurstofarme poeltjes hebben labyrintvissen een uniek ademhalingsorgaan ontwikkeld. Het labyrint orgaan bestaat uit een aantal sterk doorbloede kraakbeen lamellen waardoor er direct zuurstof kan worden opgenomen uit de lucht op een “longachtige” manier. Labyrintvissen kunnen hierdoor zelfs korte periodes buiten het water overleven, mits ze nat worden gehouden. Als de vissen niet in staat zijn om lucht te happen aan het wateroppervlak zullen ze letterlijk verdrinken.De kweek van de Siamese kempvis is een fascinerend schouwspel wat al menig aquariaan aan het aquarium heeft gekluisterd. Het labyrintorgaan stelt het de kempvis in staat luchtbelletjes te blazen aan het wateroppervlak wat resulteert in het karakteristieke schuimnest. Het mannetje zal vervolgens proberen het vrouwtje onder zijn nest te lokken door zijn vinnen te spreiden en kieuwdeksels op te zetten. Tijdens de paring worden in een innige omhelzing de eitjes losgelaten en tegelijkertijd bevrucht door het mannetje. De eitjes worden in het schuimnest geblazen waarna het mannetje de zorg op zich neemt voor de eitjes en jongen.

 

 

Siamese kempvissen danken hun naam aan het territoriale, agressieve gedrag van de mannetjes. In Zuidoost Azië wordt dit gedrag traditioneel al eeuwen uitgebuit voor het houden van gevechten tussen mannetjes van deze soort waarbij er weddenschappen worden afgesloten. Het mag duidelijk zijn dat deze praktijken in de moderne Westerse wereld niet worden geaccepteerd maar we kunnen niet ontkennen dat deze eeuwenoude tradities aan de basis hebben gestaan van de hobby zoals wij deze vandaag kennen.

  

Vandaag de dag, houden hobbyisten wereldwijd zich op vreedzame manier bezig met het houden en kweken van kempvissen in vele verschillende kleur en vinvormen waarbij gezondheid en vitaliteit hoog in het vaandel staan. Selectieve kweek leidt zelfs nu nog regelmatig tot nieuwe mutaties. Op speciale tentoonstellingen van clubs, verenigingen en forums wereldwijd komen kempvis liefhebbers regelmatig samen om hun vissen te showen, ervaringen uit te wisselen en nieuwe vrienden te leren kennen.

 

 

Bettas4all presenteert de Holland Betta Show 2017