Holland Koi Show klik voor de Nederlandstalige Holland Koi Show website Click for the English Holland Koi Show website Klick für den Deutchen Holland Koi Show webseite
Holland Betta Show


  Voor meer specifieke informatie met betrekking tot deelname aan de Holland Betta Show klik hier
  For more specific information regarding participation to the Holland Betta Show please click here
  Weitere Informationen über die Teilnahme an der Holland Betta Show finden Sie hier
  Pour plus d'information sur comment participer au Holland Betta Show cliquez ici

Met in 2010 (265 show bettas door 26 Europese kwekers) en 2011 & 2012 (308 show bettas door 36 Europese kwekers)   was de Holland Betta Show een groot internationaal succes. Bettas4all is blij dat de organisatie ons dit jaar weer heeft uitgenodigd voor de 22ste editie van de Holland Koi Show voor de organisatie van de Holland Betta Show 2014.

De Holland Betta Show 2014 bevind zich in de grote tent van de Holland Aquarium Show en is een unieke kans voor Bettas4all om onze mooie hobby bij het publiek te introduceren. Een toegewijd team van ervaren Betta hobbyisten zal u voorzien van alle informatie met betrekking tot het houden, kweken en tentoonstellen van show bettas.
Op de show zullen ongeveer 250-300 show bettas in verschillende kleur- en vinvariëteiten tentoongesteld worden. De vissen zullen worden gekeurd op vitaliteit, kleur, vinnen, lichaamsvorm en algemene indruk door een team van ervaren hobbyisten volgens de Bettas4all standaard om de winnaars van de verschillende show klassen en de speciale prijzen te bepalen. Het zal ook mogelijk zijn voor het publiek om vissen van goede kwaliteit te kopen voor een schappelijke prijs.

We nodigen u allen uit voor de 22ste editie van de Holland Koi Show en hopen u te mogen verwelkomen in de tent van de Holland Aquarium Show om de Holland Betta Show met eigen ogen te komen bewonderen.

Meer informatie met betrekking tot het bezoeken en/of deelname aan de Holland Betta Show kunt u vinden op deze website.

De komende maanden zal deze website regelmatig worden voorzien van nieuwe gegevens om u van alle nodige informatie te voorzien.

BEWARE, THE “BETTA-VIRUS” IS OUT THERE!

Met vriendelijke groet,

Het Bettas4all Show Team 2014
www.bettas4all.nl - The International Betta Forum

 


 

De Siamese kempvis (Betta splendens), meer dan een vis in een jampotje

Bij de naam Siamese kempvis, denkt men vaak aan de gesluierde, felgekleurde vissen die zo eenzaam in een jampotje zitten bij de lokale aquariumwinkel. Dat deze associatie een vertekend beeld geeft van onze mooie hobby moge duidelijk zijn. De Siamese kempvis (Betta splendens) komt oorspronkelijk voor in Zuidoost Azië en behoort tot de familie van de labyrintvissen (Osphronemidae). De wildvorm is een bruinige vis met wat groen/blauw iridiserende schubben en korte vinnen. Om te kunnen overleven in de ondiepe, zuurstofarme poeltjes hebben labyrintvissen een uniek ademhalingsorgaan ontwikkeld. Het labyrint orgaan bestaat uit een aantal sterk doorbloede kraakbeen lamellen waardoor er direct zuurstof kan worden opgenomen uit de lucht op een “longachtige” manier. Labyrintvissen kunnen hierdoor zelfs korte periodes buiten het water overleven, mits ze nat worden gehouden. Als de vissen niet in staat zijn om lucht te happen aan het wateroppervlak zullen ze letterlijk verdrinken.De kweek van de Siamese kempvis is een fascinerend schouwspel wat al menig aquariaan aan het aquarium heeft gekluisterd. Het labyrintorgaan stelt het de kempvis in staat luchtbelletjes te blazen aan het wateroppervlak wat resulteert in het karakteristieke schuimnest. Het mannetje zal vervolgens proberen het vrouwtje onder zijn nest te lokken door zijn vinnen te spreiden en kieuwdeksels op te zetten. Tijdens de paring worden in een innige omhelzing de eitjes losgelaten en tegelijkertijd bevrucht door het mannetje. De eitjes worden in het schuimnest geblazen waarna het mannetje de zorg op zich neemt voor de eitjes en jongen.

 

 

Siamese kempvissen danken hun naam aan het territoriale, agressieve gedrag van de mannetjes. In Zuidoost Azië wordt dit gedrag traditioneel al eeuwen uitgebuit voor het houden van gevechten tussen mannetjes van deze soort waarbij er weddenschappen worden afgesloten. Het mag duidelijk zijn dat deze praktijken in de moderne Westerse wereld niet worden geaccepteerd maar we kunnen niet ontkennen dat deze eeuwenoude tradities aan de basis hebben gestaan van de hobby zoals wij deze vandaag kennen.

  

Vandaag de dag, houden hobbyisten wereldwijd zich op vreedzame manier bezig met het houden en kweken van kempvissen in vele verschillende kleur en vinvormen waarbij gezondheid en vitaliteit hoog in het vaandel staan. Selectieve kweek leidt zelfs nu nog regelmatig tot nieuwe mutaties. Op speciale tentoonstellingen van clubs, verenigingen en forums wereldwijd komen kempvis liefhebbers regelmatig samen om hun vissen te showen, ervaringen uit te wisselen en nieuwe vrienden te leren kennen.

 

 

 

 

Bettas4all presenteert de Holland Betta Show 2014